Einde van een tijdperk

Einde van een tijdperk

Nadat vorig jaar ook de stem van de brandweer op haar welverdiende pensioen ging, stopt nu ook de dispatching bij de brandweerpost te Heusden. Gisterenavond werd de laatste dienst als centralist gedaan door onze collega Erdi Hakyemez. Sinds de oprichting van de brandweer in 1957 is er 24/24 en 7/7 permanentie geweest.
Door de zonevorming is dit nu gecentraliseerd in de post te Hasselt. Gelukkig hebben wij met Eric en Maarten (van onze post) bekwame collega’s die daar de zaak mee draaiend houden.
De ambulance permanentie op de kazerne blijft gelukkig behouden.
Is dit nu jammer? Natuurlijk wel, de lokale gebondenheid verdwijnt. Maar dit is een niet te stoppen evolutie. Het gebeurd over al de sectoren heen. Kijk maar naar fusies tussen bedrijven, gemeenten, …

In al deze sectoren gebeurd dit onder het mom van professionalisering of kostenbesparing.
Professionalisering klinkt goed, maar zeg je dan niet dat het vroeger amateuristisch was.
Kostenbesparing slaan op directe middelen, je zegt eigenlijk dat je met dezelfde middelen meer kunt. Dit kan door een hogere efficiëntie. Er is echter een verschil tussen efficiëntie (middelen) en effectiviteit (doeltreffendheid)!  Helaas kun je bij deze kosten-baten analyse beide kanten perfect verdedigen met dezelfde bovenstaande termen……Excuseer, ik liet me even verleiden tot wat filosofisch gekronkel.

Aan mijn oude collega’s centralisten, gepensioneerd of actief, hartelijk bedankt voor jullie inzet de vorige jaren.
Aan de collega’s van de nieuwe zonale dispatching: “Ik ben ervan overtuigd dat jullie dat goed gaan doen, TOP”.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.